Alltinomjakt!

Kategori: Allmänt

Licensansökan är inskickad

Äntligen är ansökan inskickad och nu är det bara denna eviga väntan kvar.

Känns sååå skönt att äntligen få hem min efterlängtade Blaser (min kommer dock att vara svart & orange).

 

Just nu har jag en Ruger American 308. Jag har varit jätte nöjd med den. Dock så köpte jag den som förstabössa så känner att det är dags att byta upp sig nu.

Jag har jagat och skjutit en hel del med Blaser så jag vet att det är ett bra vapen och riktigt skönt att skjuta med. Även denna bössa blir i kaliber 308.

 

Nu är det bara hålla tummarna att det går fort att få licensen godkänd!!

Denna gång hade jag tur...

 

Jag kom precis på en lite "rolig" sak som jag tänkte dela av mig av. 

För någon vecka sedan så var jag iväg runt Örebrotrakterna och gick som hundförare.

Under en utav såtarna så vart blåsan full och jag satte mig ner för att göra mitt. När jag kände mig nöjd var det bara ställa sig upp, ta några steg åt sidan och dra upp mina smutsiga Chevalierbyxor. 

Medan jag står och fipplar med skärpet bara några meter ifrån den tätning jag precis suttit i hör Wilja börja skälla och inser ganska så snabbt att det var vildsvin i närheten. 

Jag hinner precis knäppa klart byxorna när det kommer en stor svart galt utspringande från det stället där jag för bara någon sekund sedan suttit vid.. 

Jag kan alltså vara skapligt glad över att jag inte kollade in naturen extra länge just denna gång.. 

Vilken ras?

Jag får frågan väldigt ofta och jag kan verkligen förstå det.

Många undrar vilken ras Wilja är. Det första alternativet hos dem flesta är faktiskt labrador.. Nej det är ingen labrador. Det är väl bara för att hon är svart och har lite "labradorutseende" som alla tror det men hon är en bladras.  Svaret är Jämte/Wachtel.

Vi har även två gråhund/Wachtel som är väldigt lik denna ras (vilket inte är så konstigt då gråhund och jämte är väldigt lika). Den ena hunden är brun. Väldigt fin är han. Men det är samma där, många undrar vad han är för ras. För oftast så är grå/wachtlarna svarta men inte denna herre. 

 

Vad har ni för hundar och vad jagar ni med dem? 

Vore roligt att veta! 

 

Själv är jag inne på att skaffa en Norrbottenspets inom en snar framtid. Är det någon utav er som har någon erfarenhet kring dem så får ni gärna höra av er och skriva vad ni tycker om dem!

Storm

Jag väntade mig mer utav gårdagen. Tills jag tog mig ut på pass och insåg vilket blåsväder det var. Då förstod jag ganska så snabbt att hjortarna mer än gärna kommer att hålla sig inne i skogen. Självklart gav jag det en chans.

Det är aldrig speciellt skönt att sitta på ett öppet pass när vinden slår som hårdast.

Men jag höll i alla fall ut tills mörkret gjort sitt. Inte ett enda vilt fick jag se under kvällningen. Så det vart med andra ord det slutresultat jag väntat mig.

MEN visst är det på något konstigt vis skönt att ta sig ut, sitta och bara glo ut i intet? Jag tycker det är hur skönt som helst. Fast jag ska erkänna att vinden och kylan gärna får hålla sig undan..

 

Denna vecka står det två jaktdagar i kalendern. Jag antar att det kan bli en och en annan jaktkväll också, men det återstår att se!

Jag har även en rolig sak på g som kommer att visas på bloggen inom kort, så håll utkik! 

 

Hoppas ni haft en bra start på denna vecka!

Blogg-comeback

Jag vet inte riktigt varför jag fick för mig att dra igång bloggen igen. Det kan ju ligga nånting i att jakten är en del av min vardag eller det känns ju åtminstone som att det kan vara ett ypperligt bidrag till min "blogg-comeback".

 

Att skriva har alltid varit ett sätt för mig att släppa på känslor. Fast jag alltid haft svårt att skriva och förmedla mina tankar så är det på något konstigt vis rofyllt att slå sig ner vid tangentbordet med en kopp kaffe och dela med sig av sina jaktupplevelser.

Samma som att jag älskar att läsa om andras jaktlycka så hoppas jag att det finns någon stackars krake där ute som även gillar att läsa om min.

 

Jag har en tanke om att förmedla mina jaktveckor här på bloggen. Jag hoppas verkligen att jag klarar av att utföra det på bästa sätt.

Som jag skrev i mitt tidigare inlägg så blir det en del jakter i veckorna och jag tycker att dem dagarna helt klart borde räcker till för att kunna få ihop ett knippe blogginlägg i månaden. 

Finns det några önskemål kring inlägg så får ni mer än gärna kasta iväg en kommentar. 

Ha en fortsatt trevlig helg och tack för att du läser min blogg!

 

Jakthund

Jag säger bara WOW...!

Jag har nu fått upplevt några av det häftigaste ögonblicken i mitt liv..

Jag förstod att hundjakten var annorlunda mot att sitta som passkytt och sikta runt med ett vapen. Men att det var såhär, det kunde jag aldrig ens drömma om.

Jag, sambon och min far jagar en hel del ihop. Vi åker runt halva Sverige (känns det som iaf) några gånger i veckan för att agera hundförare med våra tre blandraser. 

 

Unghunden Wilja har inte gjort mycket nytta då hon endast är 1 (& ett halvt) år fyllda. Vi har alltså inte heller haft några höga förväntningar och har endast tagit med henne ut i skogen så mycket som möjligt, för att ge henne den skogsvana en jakthund förtjänar.. Vilket har gett resultat.

 

Det har gått så fort. Från att ha haft en hund som slickar stövlarna på en tills att idag, eller rättare sagt.. de senaste månaderna, faktiskt jaga. Riktigt bra dessutom. 

 

Det var verkligen som om det klickade, från den ena dagen till den andra.

De senaste månaderna har det rasat en hel del vilt för henne och jag förstår helt ärligt inte riktigt hur det gick till. Allting gick så fort. Men stolt som en tupp kan vi härmed ge henne titel, JAKTHUND! 

Det värmer otroligt gott i en jägares hjärta!

Dammar av tangentbordet...

 

Hjälp vad länge sedan det var jag skrev.. Sista inlägget publicerades 11 oktober 2014, så jag kände att jag var tvungen att blåsa bort allt damm från tangentbordet och skriva ett inlägg.

Ja vad har hänt sedan dess, jag skriver en lista så får ni reda på lite som hänt den senaste tiden:

 

  • Under gårdagen skapade vi (Tidö teamet) ett instgramkonto för att visa upp miljön, jakten, viltet m.m på Tidö slott.. (TidoHunting)
  • Jag har haft ett utav dem sämsta jaktåren för min del.. Har jagat massvis men knappt haft chans på ett vilt under hela säsongen.. Så nästa år kan med andra ord inte bli sämre.
  • Jag har skaffat hund (jämte/wachtel), och har därför gått som hundförare flera dagar i veckan denna säsong.. Riktigt roligt!
  • Jag har varit i finland och fått äran att fälla ännu en vitsvanshjort
  • Vi har hunnit skjuta en hel del vilt för Wilja (nytillskottet).

 

När jag kikar tillbaks på inläggen jag skrivit här på bloggen och ser alla bilder från Syd Afrika så kan jag säga att jag skulle göra Vad som helst för att få åka dit snarast, gärna redan imorgon. Tyvärr så har det inte varit så enkelt att bara sticka dit nu när man har hus, katter, hund och allt vad det innebär. Men jag vet att jag kommer åka tillbaks så snart jag får chansen så jag känner ingen direkt stress.

 

Nehe, vad säger ni. Ska vi köra lite frågor och svar här på bloggen?

Har ni några funderingar eller någonting ni vill få reda på så är det bara att kommentera här under eller så skickar ni iväg ett meddelande till mig på Facebook.. Kör hårt!

 

___________________________________________________________________________________________________________________

 

Bara några dagar kvar...

På måndag börjar älgjakten och ni kan inte ana hur mycket jag lägtar och längtat. Självklart åker jag och bössan till Avesta för att förhoppningsvis få avlossa några skott.

 

Har inte blivit så mycket jakt den senaste tiden då annat kommit i vägen men förhoppningsvis kommer det igång mer nu. Var ut en sväng idag för att se om kronhjortarna ville ta sig en sväng ut på åkern men som jag anade så var detta en utav de få dagar som det kände för att stanna kvar i vassen, typsikt.

Kommer upp ett inlägg efter älgjakten så ni får veta hur det gått.

 

 

Bockpremiären

Man tager vad man haver. Med det menar jag, som ni säkert redan förstått att bilden inte är den bästa.

Strunt i bilden. Nu över till det viktiga, Bockpremiären! Hallå där. Det är väl ändå den Bästa dagen utav alla dessa 365 dagar?

Som jag, jag tar mig upp till mina marker i Avesta. Spanar runt lite dagen innan och förbereder mig inför den stora dagen. Klockan ringer runt tre någonting om man inte (som jag) vaknar sisådär en timme innan för man inte kan sova av all spänning. Sedan är det dags.

När jag väl var på passet tog det inte långa stunden innan jag hörde knak och brak i buskarna bakom mig. Sedan började han skälla.

Det började ljusna och två svarta prickar syntes till en bit bort. Jag var inte säker på vad det var men hoppades självklart på att det var bocken som jag visste hade sitt revir där. Så var det. Där stod han och även en liten bock inte alls långt ifrån tornet.

Jag tog fram Buttolan och lockade. Jag kan ju säga såhär, den ena bocken brydde sig inte alls och vände sig istället om och gick medan den lilla kom i rask fart mot passet.

Eftersom jag inte känner ett behov utav att skjuta första bock jag ser så lät jag den lilla parveln fortsätta sin vandring medan jag själv tog mig hem mot gården där vi bor.

Eftersom jag visste att Han var där så kunde jag inte välja något annat pass utan tog självklart samma pass på eftermiddagen.

Jag väntade, väntade och åter väntade. När det gått runt än fyra timmar med lockande, godisätande och stirrande så såg jag ett rådjur lång borta som var intresserad av mitt lockande efter The perfect one. han sprang rakt mot mig medan jag i samma sekund hör ett knak i buskarna bara en bit bort. Den fina bocken kommer ut på cirka 40 meters avstånd och jag försöker så smidigt som jag bara kan vända mig och bössan om. Så går han lunkades in i buskarna igen. -Jäklar, tänker jag och ser fortfarande den andra bocken, med horn mindre än toppsar fortsätta emot mig. Okej något foto kan ju vara kul att få tänker jag och fortsätter locka. När mini-bocken är bara meterna ifrån passet ser jag att "The perfect one" kommer ut igen. Denna gång för att stanna. Jag vänder mig om ännu en gång och avlossar skottet som får bocken att springa ett par meter innan han slår i backen.

Så jag kan nu meddela att jag är mer än nöjd med även denna bockpremiär& hoppas även Ni har haft Diana med er under bockpremiären!

Skriv gärna om er bockpremiär och skicka med någon bild så kanske just du hamnar på bloggen.

Hela 13 grisar

Måste erkänna att jag vart helt slut idag. Men det var bara köra på och göra det bästa av de.

Jag och Johan åkte iväg och fixade till en koja som dörren lossnat på och lite annat som behövde fixas inför dagens jakt.

Kunderna var här runt 18.00 då vi drack kaffe, gick igenom dagens planer och sedan lottades passen ut.

När alla väl var på pass tog det inte långa stunden innan första grisen låg. Det vara bara att hämta och börja flå. Precis när jag flått klart den så var det bara börja på med ännu en gris som just fällts.

Många lyckade jaktdagar och ett glatt gäng Finnar som fick åka hem med hela 13 vildsvin, de är inte alls illa.