Alltinomjakt!

Kategori: Allmänt

Nytillskottet


Som jag nämnt tidigare här på bloggen så har vi varit inne på att skaffa oss en norrbottenspets. Vilken mer bara varit en tanke och lite utav en dröm som vi haft. Vi har ju blandraser nu och har varit väldigt nöjda med dem. Men vi känt att det vore roligt att prova någonting annat och hört väldigt bra om "nobsarna". 

Vi har därför beslutat oss för att tinga denna lilla dam vid namnet Tuwa. Vi kommer att hämta hem henne om exakt en vecka idag. Ni kan nog inte riktigt förstå min lycka över att få hem ännu en hund. Överlycklig är bara förnamnet!

Viltrika marker

 

Nu var det några dagar sedan sist jag skrev.

Jag har hunnit med en jakt på Ericsberg och en på Tullgarns Slott. Därför tänkte jag att det får bli ett inlägg fyllt med bilder från både ett snökaosigt Tullgarn och ett icke-snöigt Ericsberg.

Bilderna över i inlägget är från Tullgarn, där jag var i torsdags och de undre bilderna är ifrån Tullgarn.

Wow vilka jakter jag har fått varit med om och vilka otroligt viltrika marker. Det är alltid lika roligt och lärorikt att besöka ställen med sånt bra upplägg och så mycket bra och duktiga jägare som på dessa ställen.

 

Jag har kollar igenom mina kommande veckor och har insett att det endast är EN dag denna månad som jag är "ledig". Det är med andra ord ett fullproppat jaktschema som jag har att se fram emot. Riktigt roligt att få skapa nya jaktminnen och lära mig mer om just jakten och allt runt-om-kring!

 

Vilken dag


Tanken var att vi skulle ut och ha en liten drevjakt med kunderna vi har haft här från Finland i några dagar.

Vi var fyra passkyttar och alla hade vi ett pass precis längst vasskanten. 

 

När hundarna släpptes tog det bara sekunder innan det var fullt drev. Ut vid mig kommer ett helt gäng med grisar.

Dem kommer löpandes så jag inväntar den sista brungrisen och den går någon meter innan den lägger sig. Sedan kommer det ut en till och den lägger sig på plats.

Jakten började med andra ord helt okej för min del.

Hundarna kämpade på i vassen och jag satt med bössan i högsta hugg. 

Precis när vi var på väg att avsluta kommer det ut en ensam liten brungris och även den lägger sig på plats.

 

Jag hoppas jag får möjligheten att välja pass på tackjakten.. då finns det ingen tvekan om vart jag kommer sitta.

 

Det är alltid lätt att avlossa skott åt höger och vänster men sedan väntar ju även slakteriet. Det är där jobbet kommer in i bilden.

Som tur var så gick det fort och alla tre hänger nu i kylrummet och inväntar styckning.

 

Hoppas ni haft en bra dag!

Håll dig varm i kylan

När jag var liten och var ute och jagade räv så började jag frysa något förfärligt men gav aldrig upp. Så nu sitter jag här med förfrusna både fingrar OCH tår.. Vilket jag inte rekommenderar. Dem som har samma problem vet hur jobbigt och förjävligt det är.

Jag har verkligen testat ALLT när det kommer till plagg och produkter som ska hjälpa mig att hålla värmen. Jag kan meddela att det är nu, sisådär 14 år senare som jag fått lite hum om vad jag kan använda för att klara av kylan någorlunda. 

 

Jag har därför kastat ihop en lista med mina favorit-saker/produkter/kläder som jag använder för att få min kropp att överleva när det är som kallast.

 

Tjocka vantar och hand-/fotvärmare - Den kombon är ett Måste när det är kallt. Jag måste starta handvärmarna innan jag går ut och ha dem i mina vantar hela tiden för att fingrarna inte ska förfrysa. Skulle dem av någon anledning göra det ändå så kan jag inte använda fingrarna på hur länge som helst.. Kan därför inte jaga när jag blir lite kall/förfryser. 

* 5etta vantarna  och biltemas handvärmare ligger på min topplista!

 

Ett rejält underställ - Jag har verkligen insett hur viktigt det är med ett rejält och bra underställ. Själv har jag två lager på vintern för att klara kylan. Sedan har jag olika byxor över beroende på om jag ska stå på pass eller gå som hundförare. 

* Chevaliers underställ tar platsen på min topplista!  (Tycker även om Engelsons underställ är väldigt prisvärda)

 

Varma kängor/stövlar - Detta för mig är en såå viktig sak. Jag har testat massvis med kängor och stövlar men jag fryser så fort jag kommer utanför dörren. Självklart är jag otroligt känslig som ni säkert förstått.

* Muck Boots är en solklar toppvinnare när det kommer till skor.

 

Strumpor i flera lager -  Nej, nej, nej.. Jag menar absolut inte att man skall packa på sig hela strumplådan när man ska ut i skogen. Jag använder två till tre lager och dem får ABSOLUT inte sitta tight/hårt. Då fryser man direkt. 

* Min favorit som används flitigt här hemma är Engelsons strumpor. Jag använder andra också men just dem är bäst enligt mig.

 

Hålla kroppen varm - Detta är sista utvägen för mig. När det är dags att sitta på pass och det är som kallast ute så är det bara ta till med alla medel som går. Då åker värmevästen fram och enligt mig är det väldigt skönt och behövligt under den kallaste tiden på året.

* Pinewood's väst är den ända jag testat och den är riktigt bra.

Dylta Bruk

Lördagen började med en skön "sovmorgon".

Klockan ringde vid 6 tiden och bilen rullade inte långt efter det. Denna gång var det riktning Örebro. 

Bilen rullade i närmare timman innan vi stannade vi Dylta Bruk för samling på borggården 07.45.

Vi hundförare bytte några ord medan kartorna delades ut och allting gjordes klart inför dagens jakt. När allting var färdigställt gick vi för att hälsa passkyttarna välkomna. 

 

Första såten fick jag stå på pass. Det var för få skyttar mot vad dem räknad med så varje såt fick en eller fler hundförare agera passkytt.

Det ända jag såg till var två ekorrar och ett rådjursarsel... med andra ord så var det himla lugnt på pass.

 

Allting rullade på och det rapporterades in både vildsvin och rådjur på radion. 

 

Denna dag bestod av tre såtar och vid lunch var paraden redan fylld med vilt.

Vi kastade i oss den goda soppan, drack vårt kaffe och sedan var det dags för dagens sista och minsta såt.

 

Även den resulterade i ett hel del vilt. 

Hundarna jobbade på riktigt bra och fick ut en hel del vilt i pass..

 

Även bra jaktdagar har sina slut. 

Nu är det bara att ladda om inför kommande jaktdagar..!

"Bloggtoppen" som det så fint kallas

Vilken roligt överraskning jag möttes av nu ikväll.

Jag ligger etta på "Bloggtoppen"  i Västerås och på plats 24 i hela Sverige. Riktigt roligt och det värmer verkligen.

Startade upp bloggen för cirka en vecka sedan så jobbar jag på i detta tempo så borde jag nog kunna ta mig upp några placeringar.

 

Riktigt roligt att ni är så pass många som läser min blogg. Hoppas ni tycker om den!!

 

Ha en fortsatt trevlig kväll med er!

Hon kunde ha drunknat..

Vilken dag. Helt galet!

Vi började dagen nere vid hamnen för att åka båten ut mot ön där vi jagar.

Efter den tretio minuters långa båtresa var det dags att ta emot kartorna, och göra klart hundarna inför första såten.

 

Jag tog med två av mina tre hundar och släppte när jakten ropades igång på radion. Det tog inte långa stunden innan jag stod utan hundar och insåg att dem hade att göra nere i vassarna där vildsvinen gärna står och trycker. 

Det avfyrades några skott som rapporterades på radion och jakten rullade på. Jag trampade runt utan hund ett bra tag innan jag fick in dem och gjorde ett nytt försök att få ut viltet.

Hundarna jobbade på bra och jag stod och lyssnade på en utav hundförarnas hundar som jobbade på ute i vassen. Sedan rasslade det bara till och ut kommer en brungris i Johans riktning. Jag ropar till på radion att han ska vara beredd och bara sekunderna därpå hör jag Johans Ruger arbeta.

- En gris ligger.

Riktigt roligt när det är bra hundjobb och bra skytte.

 

När dagen börjar gå mot sitt slut hör vi en utav hundförarna i panik på radion. Chilla, vår ena hund har gått igenom isen och hundföraren har simmat ut för att rädda henne. Ännu en hundförare som var i närheten simmar ut för att hjälpa till och allting blir bara rena rama kaoset. Efter mycket om och men kom alla hem till jaktstugan hela och friska... Men blodiga och dyngsura.

Hur tackar man någon för en sådan insats? Jag och min familj är så oerhört tacksamma för det dom gjorde och tack vare dem är Chilla idag vid liv. Det var inte många minuter det hängde på.. NI är hjältar!

 

Vid tretiden åkte båten tillbaks. Så fort vi var i land så var det bara åka hem och packa iorning alla prylar inför morgondagen. 

 

En riktigt lyckad dag med mycket vilt i pass och ett gäng glada passkyttar..

Det är inte bara blod, vapen och döda vilt

Jag sitter bara och vantar in fredagen.

Det brukar vara ett antal jaktdagar även i veckorna så det har varit en lång väntan just denna vecka.

Tur att det är jakt både fredag och lördag så att både jag och hundarna får springa av oss (iaf hundarna) .

Varje jakttillfälle är så olik de andra. Vilket jag tycker är hur kul som helst. 

Man får alltid möjlighet att lära sig nya saker, skapar nya minnen och träffar nya människor. Tre punkter som verkligen beskriver anledningarna till varför jag har detta som intresse. 

Jag kan tänka mig att många får upp en bild när man nämner ordet jakt. Oftast så tänker nog dem flesta på vapen, blod och ett dött vilt. Självklart är ju det en del utav jakten, absolut. Men det är så himla mycket mer!

Jag ser ju inte fram emot en jaktdag för att döda eller använda ett vapen. För mig och förhoppningsvis många andra, så är det allting runt omkring. Som jag skrev över, alla minnen, allting man lär sig under ett jaktår, gemenskapen OCH självklart att se sin hund göra ett bra jobb! Den punkten får man ju inte missa...